Něco o vodě

1. Proč je někdy voda z kohoutku bílá?

Když otočíte vodovodním kohoutkem, někdy se stane, že voda, která z něho teče, má bílou barvu. Může Vás to znepokojit.

Na tomto jevu není nic znepokojujícího.

Příčinou zabarvení vody doběla je vzduch rozpuštěný nebo rozptýlený ve vodě v podobě mikroskopických bublinek, který se za atmosférického tlaku v otevřené sklenici začne z vody pomalu uvolňovat.

Zabarvení vody může mít tyto důvody:

Závěrem:

2. Proč je ve vodě chlor?

Někdy se stane, že je voda z kohoutku cítit "savem" a Vás zajímá, proč.

Tady je vysvětlení:

Přítomnost tzv. "zbytkového chloru" v pitné vodě zamezuje rozšíření zárodků bakterií a organismů ve vodovodním potrubí. Tyto zárodky (bakterie či mikroorganismy) většinou nacházejí ve vodě v rozvodné síti stopy uhlíkatých a dusíkatých látek, kterými se živí a které v případě, že voda neobsahuje chlor, tak umožňují jejich rychlé rozšíření.

Jak se dostávají bakteriologické zárodky do vodovodních sítí?

Tyto zárodky se vyskytují ve vzduchu, v půdě a kalech a mohou se dostat do vodovodního potrubí přípojkami a spoji, pokud dojde k výraznému snížení tlaku vody v síti (v případě velké havárie). Inkrusty a biofilm na vnitřní stěně potrubí mohou sloužit mikroorganismům jako vhodný úkryt, přičemž zabránit jejich šíření může pouze desinfekční prostředí.

Příchuť chloru

Chlor se ve vodě slučuje s neodstranitelnými zbytky organických látek, což může způsobit vznik více či méně příjemné chuti, a to podle druhu a koncentrace organických látek. Příchuť chloru je způsobena jeho méně rozpustnými deriváty a závisí na teplotě vody; je možné ji potlačit naplněním otevřené karafy vodou, kterou před vypitím necháme odstát cca 2 hodiny při pokojové teplotě.

Závěrem:

3. Několik rad pro uživatele

Stejně tak, jako veškerému jinému zařízení, musí být údržbě vodovodní přípojky věnována potřebná péče. Zde najdete několik rad, které by Vám měly ve Vašem každodenním životě pomoci.

Proč provádět ranní "odkalení" vodovodní přípojky?

V noci je voda ve vodovodní přípojce a vnitřních rozvodech v klidu. Zůstává tedy dlouho v kontaktu s materiálem, z něhož je toto vedení vyrobeno: ocel, měď, olovo, atd. ... Pokud je voda měkká, může "napadnout" kovové části potrubí a narušit je. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme, abyste ráno před požitím pitné vody provedli "odkalení" Vašeho vnitřního rozvodu tak, že po dobu 20 - 30 sekund necháte vodu téci. Množství takto vypuštěné vody odpovídá jednomu spláchnutí WC. Voda z kohoutku bude dostatečně čerstvá a bude tak mít lepší kvalitu. Pokud jste celý den mimo domov, je třeba po Vašem návratu provést stejnou operaci.

Co udělat v případě delšího pobytu mimo domov?

Pro Vaše pohodlí následuje několik rad:

Jak chránit Váš vodoměr a jak ho zpřístupnit?

Dle vyhlášky 144/78 je povinností majitele objektu zabezpečit vodoměr proti poškození např. mechanicky, mrazem apod. V případě, že je Váš vodoměr umístěn v prostorách, kde hrozí poškození mrazem, obložte ho zateplovacím izolačním materiálem. V době odečtů dbejte na uvolnění přístupu k vodoměru a zajistěte, aby tento přístup byl co nejbezpečnější. Buďte rovněž pozorní k chování Vašeho psa vůči odečítači vodoměrů. Rovněž sledujte pravidelně Vaši spotřebu, neboť únik vody je vždy možný.

Závěrem:

4. Může se vodoměr točit sám?

I tuto otázku si někdy možná kladete. Přestože jsou utažené kohoutky, stále na číselníku Vašeho vodoměru defilují čísla. Vysvětlení je zde:

Aby se vodoměr mohl "točit", potřebuje energii, kterou mu dodává voda, která jím protéká, za podmínky, že voda z vodoměru také odtéká.

Váš vodoměr se bude "točit" rychleji či pomaleji dle množství vody, které jím protéká. Pokud nespotřebováváte vodu, nebude se točit ...

pokud ovšem není na Vašem vnitřním rozvodu (za vodoměrem) porucha a voda neuniká.

Jak zjistit, že se u Vás doma vyskytuje porucha?

Většina úniků vody je viditelných. Nejlepším prostředkem k ověření těsnosti Vašich vnitřních rozvodů (soukromé části zařízení) je odečíst stav vodoměru večer před spaním a ráno ihned po probuzení (aniž byste spotřebovali kapku vody) provést druhý odečet. Pokud se stav vodoměru změní, na Vašem zařízení skutečně dochází k úniku vody. Doporučujeme raději zavolat instalatéra, protože ...

Věděli jste tohle?

Závěrem:

5. Proč je někdy voda z kohoutku zbarvená do červena?

Když otočíte vodovodním kohoutkem, může se někdy stát, že voda, která z něho teče, má červenou či rezavou barvu. Může Vás to znepokojit.

Pokud je tento jev pouze přechodný, není na něm nic znepokojujícího.

Vysvětlíme Vám, proč.

V obou případech se musí tento jev objevovat pouze zřídkakdy a nesmí trvat dlouho. Pokud by trval, nebo by se pravidelně opakoval, prosíme Vás, abyste nás kontaktovali.

Závěrem: